Forum al canalelor #unbanMD & #Hotin
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.
Forum al canalelor #unbanMD & #Hotin

#unbanMD - Canal pentru ajutorul utilizatorilor mIRC || #Hotin - un canal distractiv și respectabil

AcasaAcasa  PortalPortal  GalerieGalerie  CăutareCăutare  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  Conectare  

Judecata lui Pasat: un spectacol politic

In jos 
2 participan?i

Sunteți de acord cu părerea că a fost un spectacol politic?
Da
Judecata lui Pasat: un spectacol politic Vote_lcap83%Judecata lui Pasat: un spectacol politic Vote_rcap
 83% [ 5 ]
NU
Judecata lui Pasat: un spectacol politic Vote_lcap0%Judecata lui Pasat: un spectacol politic Vote_rcap
 0% [ 0 ]
Puțin probabil
Judecata lui Pasat: un spectacol politic Vote_lcap0%Judecata lui Pasat: un spectacol politic Vote_rcap
 0% [ 0 ]
NU știu
Judecata lui Pasat: un spectacol politic Vote_lcap17%Judecata lui Pasat: un spectacol politic Vote_rcap
 17% [ 1 ]
Total voturi : 6

Sondaj inchis

AutorMesaj
Administrator
Admin

masculin Numarul mesajelor : 20
Localizare : Republica Moldova - Chișinău
Data de inscriere : 02/03/2008

Judecata lui Pasat: un spectacol politic Empty
MesajSubiect: Judecata lui Pasat: un spectacol politic   Judecata lui Pasat: un spectacol politic EmptyMar Mar 11, 2008 4:49 am

ȘASE LUNI ÎN ÎNCHISOARE

Astăzi, Judecătoria sectorului Centru din Chișinău va relua audierile în cazul ex-ministrului Apărării, Valeriu Pasat, învinuit de Procuratura Generală de abuz de serviciu săvârșit la vânzarea, în 1997, a 21 de aparate de zbor MIG-29 către SUA.

Până acum, au depus mărturii doi foști președinți de stat, Mircea Snegur și Petru Lucinschi, fostul spiker al parlamentului, Dumitru Moțpan, ex-premierul Ion Ciubuc, alte persoane cu funcții de răspundere. Toți au calificat învinuirile aduse lui Pasat drept nefondate.

Observatorii locali și internaționali consideră acest proces de judecată, secretizat și care are loc cu ușile închise, drept un proces politic. Fostul ministru al Apărării a și fost botezat „Hodorkovski din Moldova”.

Pe parcursul a peste șapte ani de la vânzarea avioanelor, câteva comisii parlamentare și ale procuraturii au verificat, în modul cel mai minuțios, toate circumstanțele acestei tranzacții și nu au depistat în acțiunile lui Pasat nici un fel de încălcări. Pasat a fost arestat din senin, la sosirea sa la Chișinău în data de 11 martie 2005, imediat după încheierea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. În timpul campaniei, Pasat a apărut ca unul dintre organizatorii Congresului moldovenilor aflați la muncă peste hotare, care a avut loc la Moscova și în cadrul căruia autorităților comuniste din Moldova li s-au adus critici dure.

Vladimir Voronin: „A fost corect că s-au vândut avioanele”

De altfel, acum opt ani, imediat după vânzarea avioanelor, însuși Vladimir Voronin, pe atunci în opoziție și prim-secretar al comitetului central al Partidului Comuniștilor, nu a văzut nimic suspect în modul în care s-a făcut tranzacția. „A fost corect că s-au vândut avioanele. Moldova trebuia să vândă MIG-urile acum câțiva ani și să obțină mult mai mulți bani. Ar fi fost foarte nechibzuit să direcționăm suma obținută în urma vânzării către armata-semifantomă a Moldovei”, a declarat Voronin în timpul unui interviu.

Cu Voronin a fost de acord și președintele parlamentului Dumitru Moțpan care, în decembrie 1997, le-a declarat jurnaliștilor: „Vânzarea MIG-urilor către Statele Unite a avut loc în condiții avantajoase pentru R. Moldova. Aceasta a fost cea mai rentabilă variantă. Altceva e că noi am pierdut mult timp și avioanele au fost vândute târziu. Pe de altă parte, Moldova a primit aceste MIG-uri atunci când în țară avea loc un conflict armat și noi nu aveam dreptul să le vindem”. La învinuirea cum că tranzacția ar fi fost tăinuită de parlament, Moțpan a răspuns: „Nu a fost nici un secret. În calitatea mea de președinte al parlamentului, am știut chiar de la început despre aceasta”.

Nici Dumitru Diacov, care deținea, la momentul vânzării, funcția de adjunct al lui Moțpan, nu a avut nimic împotriva efectuării acestei tranzacții: „E o chestiune pur economică, însă vânzarea avioanelor poate fi, în general, salutată. A fost o completare substanțială la buget. Este îmbucurător faptul că tranzacția s-a realizat la nivelul guvernului, dar nu prin intermediul unor firme. Sunt la curent că se iscase niște probleme privind vânzarea către alte țări, de aceea varianta găsită - de a le vinde SUA - este, se pare, cea optimă”.

Acum, Judecătoria sectorului Centru urmează să audieze ultimii martori, între care și pe directorului Serviciului de Informații și Securitate, Ion Ursu, și să reexamineze depozițiile reprezentanților Statelor Unite, care sunt cumpărătorul avioanelor și pe care anchetatorii moldoveni le-au făcut, de facto, coautoare ale unei afaceri dubioase.

Deocamdată, nici un martor nu a depus mărturii împotriva lui Pasat. Se pare că toate acuzațiile se sprijină pe ideea obsedantă că ar fi fost mai bine ca aparatele de zbor să fie vândute mai scump teroriștilor internaționali, decât, mai ieftin, guvernului american „curat”. O asemenea logică, însă, poate fi urmată atunci când vinzi cartofi la piață, dar nu ți în plan politic internațional, de care ține și comerțul cu arme.

Tudor Moraru,

pentru TIMPUL

APROPO

„În locul justiției,

aș pune punct acestei probleme”

Dumitru Moțpan, președinte al parlamentului în perioada 1994-1998

„Că avioanele și munițiile aflate pe teritoriul R. Moldova trebuiau comercializate, este 100 de procente corect. Că s-au vândut americanilor, e și mai corect. Potrivit actelor semnate în cadrul Parteneriatului pentru Pace, aveam dreptul să facem tranzacții de acest gen doar cu țările-membre NATO. În calitate de ministru al Apărării, Pasat a fost membru al guvernului și s-a supus șefului de atunci al statului, Petru Lucinschi, tot el comandant suprem al forțelor armate, și premierului Ion Ciubuc. Deci, nu a fost decizia lui Pasat. A fost decizia guvernului, acordul șefului statului, și dacă această hotărâre a fost colectivă, atunci și responsabilitatea trebuie să fie colectivă, atât a ex-președintelui Lucinschi, a guvernului de atunci, a consiliului de securitate, și nu e logic să-l rupem pe Pasat din acest lanț. În locul justiției, aș pune punct acestei probleme”.

(„VIP magazin”, septembrie 2005)
Sus In jos
https://respect.ace.st
Renegat
Admin
Renegat

masculin Numarul mesajelor : 106
Varsta : 43
Localizare : Republica Moldova - Chișinău
Joburi/Distractii : Ma joc cu viața personală
Data de inscriere : 03/03/2008

Judecata lui Pasat: un spectacol politic Empty
MesajSubiect: Re: Judecata lui Pasat: un spectacol politic   Judecata lui Pasat: un spectacol politic EmptyLun Mar 31, 2008 9:48 am

Cred eu că totuși a fost corect că au fost vândute aceste avioane, dar sun convins că nu s-a respectat anumite proceduri din legislație și apropo îmi spune cinev, oare chiar credeți că toți banii au nimerit în bugetul statului? Cât despre Passat de la bun început credeam că o se nimerească după acest dosar penal pe arena politică a RM, oare nu e o publicitatea de cel mai înalt nivel ? Cei din sate care sunt deseori mai puțin informați dar și mulți din oraș cu 9 clase absolvte o să gândească că asta este caracterizat de sinceritate, este curat și este împotriva comuniștilor care doreau să-l distrugă. Cât rămâne de sinceritatea ambelor puteri și anume cea politică (care ne minte și ne fură la prima posibilitate) cât și cea judiciară (care contrar legii este comandată de puterea politică), merg eu să mă mai citesc ziarele noastre o altă putere.
Sus In jos
http://www.respect.ace.st

Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Forum al canalelor #unbanMD & #Hotin :: Diverse subiecte-
Mergi direct la: